Završena sjednica NSRS-a, zastupnici opozicije odustali od namjere da prenoće u zgradi

Narodna skupština RS-a večeras je okončala 21. redovnu sjednicu u Maloj sali bez prisustva zastupnika opozicije koji su za to vrijeme “protestvovali“ u Plenarnoj Sali NSRS-a.

Zastupnici napuštaju salu

Zastupnici napuštaju salu

Za pet sati zasjedanja 52 zastupnika su usvojila Kodeks ponašanja narodnih zastupnika, pet zakona, tri nacrta zakona i više prijedloga strategija i izvještaja.

Narodna skupština RS-a je prihvatila i ostavku glavnog revizora RS Duška Šnjegote na lični zahtjev i zamjenika glavnog revizora RS-a Darka Pejića. Upravo ove ostavke bile su jedna od glavnih razloga današnje drame koja se odvijala u NSRS-a.

Kada su zastupnici vladajuće koalicije napustili zgradu NSRS-a i opozicija je odustala od namjere da tu noći. Lider PDP-a Branislav Borenović kazao je da se njihova politička borba nastavlja. Podvukao je i da predsjednik NSRS-a Nedeljko Čubrilović i generalni sekretar Marko Aćić “moraju da odu”.

– Sljedeća skupština bit će jako interesantna. Bili smo spremni i da noćimo. Bit ćemo ovdje redovno i itekako spremni. Neće im biti lako ali mi smo protiv nasilja – kazao je Borenović.

Naglasio je i da je namjera vladajućih na čelu sa Miloradom Dodikom bila da uvedu RS u “ratno stanje“

Istakao je da su imali i pritisaka, prijetnji pa čak i pokušaja fizičkog obračuna. Pri tome je istakao navodni sukob ministra unutrašnjih poslova RS Dragana Lukača i zastupnika Adama Šukala.

Šukalo je rekao da mu je ministar Lukač uputio prijetnje i navodno rekao da su oni “došli da sruše NSRS koju je on krvlju pravio i da to neće dozvoliti “.

Najavio je da će pokrenuti postupak protiv Lukača kod nadležnog tužioca.

Lider NDP-a Dragan Čavić je kazao da je NSRS jedini parlament u Evropi gdje borave pripadnici policije sa dugim i kratkim cijevima.

– Kao da su ovdje najteži kriminalci. Jesu, ali ne u ovoj sali. Jesu u onoj velikoj plavoj zgradi – kazao je Čavić aludirajući na zgradu Vlade RS.

Oni su na kraju uveli medije u salu gdje su cijeli dan boravili kako bi snimili stanje iz, kako su rekli, bojazni da im se naknadno nešto ne “podmetne“.

Faktor.ba

Back to top button